Mustang Minor 1952 – ett ladugårdsfynd av det ovanligare slaget.

Mustang Minor 1952 – ett ladugårdsfynd av det ovanligare slaget.
Motorn är en FUCHS FM40, ett kraftpaket på 38cc och 0,8 hkr som redan fanns i Sverige som påhängsmotor till vanliga cyklar, då monterad vid bakhjulet med tanken under pakethållaren. Men här hade fabriken nu köpt in ett antal lösa motorer från Österrike för att montera dem i denna för året nya moderna skapelse, en moped! Placeringen i ramen gör att den verkligen känns mer som moppe än som cykel även om ramen och särskilt bromsarna är vanliga cykelgrejer. Långa utförsbackar är spännande med navbroms i mässing. Och den är tung att trampa sig runt på om motorn trilskas,nu är tändningen fixad och den går bra till slut. Även ljusspolen fungerar och ger ström till fram och baklykta som det var tänkt, praktiskt.
Bensintanken har en udda placering vid sidan av det övre ramröret, ursprungligen hade den en ”falsk” extra sida av enkelplåt som var bockad och fästad vid ramen så att tanken från sidan såg ut som en hel, vanlig tank. Denna extradel togs i ungdomlig entusiasm bort av tidigare ägaren genom att helt sonika bryta loss den. Kanske får den tillbaka sin sida framöver, vi får se, den ser ju onekligen annorlunda ut som det är nu.
Jag gillar verkligen känslan att köra en sådan riktigt gammal moped!
Foto: Lars-Göran Andersson

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.