Bild
Nästa artikel
Exklusiva Rusch. Se specialutställningen på Mc-collection i Sollentuna.
Exklusiva Rusch. Se specialutställningen på Mc-collection i Sollentuna.

Rusch till Mc-collection

Äntligen!

Ett av världens finaste motorcykelmuseer har nu öppnat portarna för mopeder! Extra passande att man valt att lyxmopeden Rusch. En handbyggd exklusivitet från Stockholm.

Mopedmärket Rusch var hett i Stockholm på 1960-talet. Så än idag. En handbyggd moped för de riktigt kräsna med hög finish och designlösningar som kom först ett par år senare hos de etablerade tillverkarna. Idén med dubbla avgasrör slog dock aldrig igenom stort, hur tufft det än var.

Rusch tillverkades av Bröderna Östholm i en cykelverstad på Klara norra kyrkogata. Det ena exemplaret var sällan det andra likt. Kunden fick bestämma hur de ville ha sin Rusch och mopederna – alltid med en stark sportig prägel – utvecklades vartefter. 

Östholm var också tidigt ute med att experimentera med mopedskotrar, men det var de kraftfulla sportmopederna som kom att gå till historien.

Kulten kring det exklusiva märket Rusch är stark och då och och då återföds ett vrak till en fungerande moped. Men särskilt många finns det inte idag.
– Runt 25 stycken som rullar, menar Jan Malmstedt som skrivit boken "Rusch – grabbarnas drömmoped". 

Jan och kompisarna i föreningen Ruschgubbarna var inte sena att ordna en fin Ruschexposé när Mc-collection i Sollentuna ställde frågan. Utställningen består av både orenoverade och topprenoverade exemplar. Makalösa mopeder helt enkelt. 

Mc-collection är ett museum som saknar motstycke. Besökaren behöver inte ens vara specialintresserad av motorcyklar för att njuta av samlingen. Här väntar en upplevelse av teknik, form och tidsanda. Om du inte varit där – hög tid att planera in ett besök! http://mc-collection.com


Och nu har man äntligen börjat nosa på mopederna. Utställningen om Rusch kommer att visas till och med april.

Moped har skrivit om Rusch i nr 1/2012, 1/2013 samt 1/2104. Just dessa nummer är slutslåda i vår shop, men som prenumerant har du alltid digital tillgång till gamla utgåvor.


Länk till hur du som prenumerant läser Moped digitalt: http://www.mopedgaraget.se/digitalt

 
Taggar: Artiklar, Rusch

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.