Bild
Nästa artikel
Staccato-knatter

Staccato-knatter

Kraftkällan

Släpp gasen i full fart och ur avgasröret strömmar ett temperamentsfullt knatter. Självsäkert som den vassaste Ducati svarar Gileramotorn på dina förväntningar.

Gilera ägs sedan 1969 av Piaggio men grundades så tidigt som 1909. På 1930-talet satsade fabriken på fyrtaktsmotorcyklar vilket efter kriget ledde till en lång rad VM-segrar i 500cc-klassen. Under 1972 lanserades Arcore 150, en landsvägsmaskin som utseendemässigt stod modell åt mopeden Gilera 50 Touring varifrån vi hämtat denna motor. Med sina rena linjer och bredaxlade yttermått är motorn en prydnad i sig. Enorma kylflänsar höll nere arbetstemperaturen i den italienska sommarhettan och i Sverige matades denna spretiga, påfågelsvackra cylinder av en liten 9 mm Dell´Ortoförgasare. Ändå (om sanningen ska fram) kunde toppfarten i lyckliga stunder tangera 40 km/h! Hemmamarknadens ostrypta version gav hela 6,75 hk vid glada 6 200 r/min. Med 19 mm förgasare och 70cc cylinder varvade motorn vidare mot nya höjder. Startvilligheten är exemplarisk och kicken är lättrampad utan att vara så där mjäkigt lealös som på en del japanska motorer. Fast den är en smula blygt placerad under ett upphettat, upplagt avgasrör.

Motorns väl tilltagna dimensioner gör att den ledigt rymmer fem växlar. Till Sverige kom den med fyra som förvisso var fler än på svensktillverkade mopeder. Till en början låg ettan uppåt och resterande tre växlar neråt. 1976 ändrades växlingsmönstret till det omvända modernare med ettan neråt. Så starta försiktigt om du är osäker. Med lättfunna växlar och väl överdimensionerad koppling ropar motorn efter fria luftvägar och ett högre effektuttag. Gilera satsade från början på kvalitet med tändsystem från Ducati och fräck ljuddämpare märkt »Frankfurter Topf«. Gilera 50 Touring har blivit eftersökt. Gilera 50 Trail med upplagda skärmar och samma motor än mer. Gilerans hårdförkromade cylinderlopp har varit särskilt känsligt för handborrmaskiner i tonårsgrabbars händer. Med rådande attraktion och höga priser hittas nog Gilera endast hos ansvarsfulla äldre män, nåja. Reservdelar kan vara ett bekymmer men tipset är att leta i Norge. 
Staccato-knatter
Staccato-knatter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.