Bild
Nästa artikel
Adam Nestor och Richard Andréhn – Årets Kustomizers 2019!
Adam Nestor och Richard Andréhn – Årets Kustomizers 2019!

Richard och Adam vann!

Årets Kustomizer 2019

Fyra fantastiska byggen i final. Bara en kunde vinna. Juryn föll för framtidsteknik och en symfoni av rör.

Det var ingen enkel sak för juryn.

På fyra podier stod fyra konstfulla, magiska mopeder som väckte stor uppmärksamhet under påskhelgen på Elmia i Jönköping. Bakom mästerverken stod fem skickliga kreatörer som hade jobbat in i sista sekund.

– Jag ekrade det sista hjulet i bilen på väg hit, sade Adam Nestor
– I förrgår hade jag inte ens börjat med tanken, påpekade Alfred Wäpling.

Det gick åt stora mängder snus och kaffe, men till slut hade Bengt Sandelowsky, Sandelco Speed Shop, Peter Larsson, Gasoline Magazine och redaktörerna på Moped, Claes Johansson och Stefan Wulff enats. 

Årets Kustomizer blev Adam Nestor och Richard Andréhn med sin navstyrda framtidsmoped. Motiveringer löd: 

"En symfoni av – rör! En moped hitstrålad från en silvrig framtid, född ur maskinbearbetningens högsta poesi, där fjädring och nav skulle få Bruce Wayne att le i mungipan"

På andra plats kom Jerker Sandberg med sin Saabliknande bilmoped (mopedbil?) som överraskade på upploppet (alltid denne hemlighetsfulle Jerker) med att ha hybriddrift! Kombinationen av design, galenskap och framtidteknik fick juryn att brista ut i: 

En droppe av galenskap i en underbar mix av hybrid påhittighet och en fingertoppskänsla för form, för hantverk. En skum och bedårande bilmoped med nästan en överdos av personlighet. Barbapapa – gå i pension!"

På tredje plats kom energiske, påhittige Alfred Wäpling som bevisade att konceptet "board tracker" långt ifrån är färdigutforskat. Med känsla för proportioner och finlir hade han byggt en både rå och elegant skapelse. 


"En lika klassisk som personlig tolkning av en snart hundra år gammal stil, där vackra svetsar, rörvinklar och smak för trä möts i en sällsynt harmonisk helhet". 

Yngst i gänget var talangfulle John Diamant Jensen. Han sammanfattade kanske bäst av alla vad det handlar om:
– Det ska vara skoj! sade John när han intervjuades inför publiken.
En glasklar programförklaring. Johns inspiriation var bredsladdande General Lee i Dukes of Hazzard. För oss andra var unge John Diamant Jensen en inspiration i sig.

Ett stort och varmt tack till alla deltagare i Årets Kustomizer 2019. Tack alla som ville komma och titta på Mopeds monter, ni var nästan 80 000 personer! Magiskt. Tack också till vännerna och entusiasterna på Förlags AB Albinson och Sjöberg i Karlskrona (Hans-Ove Boberg!) och Elmiamässan. Proffsigt! Passionerat!

Läs om hur de olika projekten föddes i nästa nummer av Moped – kommer 30 april!
  
Taggar: Artiklar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.